photo oct 20, 3 38 34 pm.png

Frequently asked questions

Kada je otvoren upis novih članova?


Zbog specifičnog načina učenja i uvežbavanja ki aikido tehnika i principa, prihvatamo upis novih članova u toku cele godine.
Da li sam suviše mator-a da počnem da treniram sada?


Čika Miloš je počeo da dovodi svoju unuku u klub, i kako je gledao više treninga, poželeo je i on da vežba. Kada je napunio 71 godinu, dostigao je majstorsko zvanje - crni pojas.
Budi kao čika Miloš.
Kako izgleda jedan trening ki aikidoa?


Prvih sat vremena je zajednički trening za decu i odrasle. Drugi deo treninga rezervisan je za odrasle (15 godina i više). Pogledaj neki od video materijala sa našeg youtube kanala i dođi do kluba. :)
Da li mogu da gledam trening?


Naravno, ali ako već dođeš do kluba, ništa te ne košta da odmah probaš da vežbaš, prvi trening je besplatan.
Šta mi je potrebno od opreme?


Za početak je dovoljno imati trenerku, majicu i papuče (treniramo bosi na strunjačama). Ko želi može preko kluba vrlo povoljno da nabavi kvalitetan kimono (dogi), kao i drveni štap, mač i nož.
Od kog uzrasta mogu da upišem svoje dete?


Ovo je individualno i zavisi od deteta. Generalno govoreći, donja granica je 4-5 godina starosti. Ako zaista želi da vežba i pruža znake dovoljne ozbiljnosti, može da nam se pridruži. Zato postoji probni trening.
Da li mogu da treniram sa svojim detetom?


Ne samo da možeš, nego je i preporučljivo. Ovo je sjajan primer zdravog ponašanja za dete.
Što je dete mlađe, to je preporučljivije da roditelj aktivno radi sa svojim detetom. Što je dete starije, roditelju je bolje da radi sa drugim članovima i samo povremeno pripazi na svoje dete.
Oporavljam se od povrede/bolesti ali mi je potrebna fizička aktivnost. Šta da radim?


Dođi na trening. Posavetuj se sa svojim lekarom šta smeš, a šta ne smeš da radiš i pitaj nekoga od naših instruktora kako da ubrzaš oporavak trenirajući sa nama. U našem klubu je imperativ bezbedno vežbanje, i nikad ne forsiramo bilo koga da radi preko svojih trenutnih mogućnosti.
Da li je moguće organizovati privatne treninge i obuke?


Moguće je. Za više informacija o privatnim treninzima i obukama kontaktiraj nas putem e-maila ili telefonom.
Da li u ki aikidou postoje takmičenja?


Ki aikido je veština u pravom smislu te reči, a ne sport, i kao takav nema sportska nadmetanja tj. takmičenja. Kao neka vrsta javnog nastupa postoje polaganja, gde vežbač treba da pokaže šta je naučio i ima priliku da osvoji novo zvanje.
Pročitajte članak objavljen u časopisu Viva: Ki aikido - takmičenje sa samim sobom
Aikido je u stvari samoodbrana, zar ne?


Nakon kapitulacije Japana po završetku Drugog svetskog rata, borilačke veštine su bile maltene zabranjene. Kako bi nastavili sa treniranjem, učitelji borilačkih veština su mnoge preneli u sferu sporta, ustanovili sisteme pravila i takmičenja. Sa aikidoom je bilo malo drugačije - učitelji su "objasnili" kako se oni u stvari bave samoodbranom, a ne treniraju borilačku veštinu. Ovo je osnovni razlog zbog kog se aikido i danas često klasifikuje kao samoodbrana, a u pitanju je ništa više do "smicalica" veštih japanskih učitelja u želji da održe svoju veštinu. "Odbrambene" borilačke veštine u suštini ne postoje, kao što ne postoje ni "napadačke" borilačke veštine.
Da li se u ki aikidou koristi oružje?


Da, i to mač, štap i nož. Subotnji trening u klubu na Vračaru je posvećen radu oružjem, kao i sredom u klubu na Novom Beogradu.
Koliko vremena prosečnom vežbaču treba da stigne do crnog pojasa (majstorskog zvanja)?


Kratak odgovor je da prosečan vežbač ne stigne do crnog pojasa.
Duži odgovor je da svako ko dovoljno dugo i posvećeno vežba ima priliku da postane majstor, ali to ipak zavisi od mnogih faktora. Postojali su mnogi vežbači koji su bili veoma talentovani, ali su usput odustali, a takođe i suprotan primer - neko ko je počeo sa manje talenta i spremnosti, ali je svojom istrajnošću i mentalnom snagom došao do crnog pojasa. Nema pravila.
Kako funkcionišu polaganja za pojaseve?


Postoje dva sistema polaganja, jedan je prilagođen deci, a drugi odraslima.
Deca polažu za boje pojaseva i imaju termine polaganja u junu i decembru.
Odrasli polažu ki testove (ki vežbe, testovi uma i tela, disanje) kao uslov za određena KYU zvanja, gde najveći deo polaganja obuhvataju tehnike sa partnerom i pripremne vežbe.
Termini za polaganje ki testova su u martu i oktobru, a za KYU (učenička) i DAN (majstorska) zvanja u junu i decembru.

photo oct 20, 3 38 34 pm.png
photo nov 02, 7 58 57 pm.jpg

support

Have a question or need help? Complete the form below. We will be with you shortly. Please note emails will be answered Monday - Friday, 9:00am - 5:00pm

Thanks for submitting! We will be with you shortly.